Twitter en het familiekiekje

Bij het scrollen op twitter bleef mijn oog hangen bij een oude foto. Op de foto staat een moeder die achter haar kinderwagen aan de wandel is, samen met haar kinderen. Een prachtig tijdsbeeld, al was het alleen al om de afgebeelde kinderwagen.
Volgens de tweeter zou de foto gemaakt zijn in 1932 in Sneek, de woonplaats van de op de foto afgebeelde personen. Leuk als bij zo’n oude foto het jaartal, de plaats van opname en de afgebeelde personen bekend zijn. Een goed idee om de gegevens die over de foto bekend zijn erbij te noteren. Dat voorkomt veel onnodig speurwerk voor het nageslacht.

Ondertussen scroll ik weer verder door de twitter berichten. Maar de foto blijft in mijn gedachten ronddwarrelen. Iets in mij zegt dat de tekst die onder de foto is getypt niet helemaal correct is.
Hmmm… toch maar weer eens terug naar de foto.

Onder de foto staat dat die in Sneek is gemaakt. Niet dat ik alle straten en steegjes in Sneek op mijn duimpje ken, maar deze foto doet mij toch meer denken aan een dorp dan aan een stad. En dat hek en die heg op de achtergrond?
En ineens weet ik het! Deze foto is niet gemaakt in Sneek, maar in IJsbrechtum!

Gelijk maar even een tweet sturen als reactie op de foto. Dat ik het een prachtige foto vind, maar dat hij gemaakt is in IJsbrechtum. Per ommegaande komt er een aardige reactie terug. De eigenaar van de foto weet dat de personen op de foto onderweg waren naar een evenement en vraag zich af of er in IJsbrechtum destijds ook een jaarmarkt was.

Er worden in IJsbrechtum vanouds al jaarlijks terugkerende festiviteiten gehouden.  De foto zal vast en zeker gemaakt zijn tijdens een dorpsfeest.
Samen met de eigenaar constateer ik dat de foto dan gemaakt zal zijn in juni of september. Maar na een kleine zoektocht blijkt dat er in de beginjaren vijftig feesten door de “vereniging van volksvermaken” werden georganiseerd aan het eind van de maand juli. En na nog even doorzoeken kom ik de exacte datum tegen van de “volksfeesten”, zoals dat toen zo mooi werd genoemd, in het jaar 1932! Het jaar waarin de foto n.b. is gemaakt . Hoe leuk is dat?

Naast de namen van de afgebeelde personen die bij de eigenaar van de foto bekend zijn, kon er nu aan een kiekje van 85 jaar oud een exacte datum en plaats worden toegevoegd. Hoe compleet wil je het hebben?

Een foto die gewoon voor de leuk werd getwitterd, omdat het beppe haar geboortedag was en waarvan je gisteren nog niet wist dat die op 3 augustus 1932 op de Epemawei in IJsbrechtum was gemaakt.

Cold case opgelost!

Het is leuk wanneer je dit deelt op social media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!