Kwast

Kwast

Bij de bovenstaande titel zie ik sommigen van jullie al denken. Die gaat ons zeker iets vertellen over zijn nooit ontdekte schilderstalent. Nee, hoor. En evenmin over een raar iemand, een rare kwast.
De r zit in de maand. En de verkoudheidsvirusjes liggen weer op de loer. Dat doet mij denken aan die oude baas van 98 die mij vertelde over kwast. Voor het gemak noem ik hem maar even Sietse.
Als kind woonde Sietse op een boerderij ver buiten het dorp. En elke dag liep hij vanaf de boerderij naar school. Een uur heen en een uur terug. Om tussen de middag thuis een boterham te eten zat er dan ook niet in. Overblijfouders hadden ze toen nog niet en van het continurooster had ook nog niemand gehoord. Dus zat er niets anders op dan om twaalf uur in het klaslokaal je boterham op te eten of bij iemand in het dorp. En dat laatste was bij Sietse ook het geval. Hij kon elke dag aanschuiven bij zijn oma die midden in het dorp woonde. Sietse kon het goed vinden met zijn oma. Ook ‘s middags na schooltijd, voordat de wandeltocht naar huis begon, ging Sietse altijd nog even naar oma toe. Oma had dan van die overheerlijke kwast dat op de vensterbank in de zon al op Sietse stond te wachten.
Kwast is een warme citroenlimonade dat vanouds als middeltje bij verkoudheid en kleine griepjes wordt gebruikt. Gekookt water, aangemengd met citroensap en suiker blijkt een verzachtend drankje voor de keel te zijn. En Sietse was er dol op, de warme citroenlimonade van oma. Want limonade werd alleen gedronken bij speciale gelegenheden. Maar hij kreeg het elke dag!
Kun je begrijpen dat Sietse bijna nooit verkouden was en dat elke dag een feestdag was! Want zeg nou zelf, op visite bij je oma, dat hoort toch ook een feest te zijn?
De herinnering aan kwast, bezorgt de 98-jarige Sietse een twinkeling in zijn ogen. En nog altijd vindt hij het lekker, al voegt hij er tegenwoordig wel een beetje rum aan toe.

Mocht je zelf ook aan de kwast willen. Uit nieuwsgierigheid of ter verzachting van je keel, dan volgt hier het recept:
Pers een citroen uit en giet het sap in een glas dat je verder vult met kokendheet water. Eventueel meng je het drankje met een beetje suiker of een paar eetlepels honing. Drink het zo warm mogelijk op.
Koud opdrinken kan natuurlijk ook. Gebruik het dan als zomerse verfrissing.

Gezondheid!

Het is leuk wanneer je dit deelt op social media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!