“Een praatboek, zeg je? Ach, zo’n levensboek is niks voor mij.” Ja, maar mevrouw, een praatboek is geen levensboek. En een levensboek is geen praatboek 🙂
Al zijn er wel raakvlakken aanwezig.
Maar waarom zou een praat- of levensboek niet iets voor iemand zijn? Iedereen heeft een levensverhaal. Iedereen beleeft van alles in zijn leven. En dat kan heftig zijn, of ontroerend, verdrietig, mooi, blij, emotioneel of vul maar in.
Oké, dat is waar. Maar dat hoeft dan toch niet aan de grote klok te worden gehangen en wie heeft er belang in het verhaal van Jan met de pet?
In een praat – of levensboek wordt echt niet iemand zijn doopceel helemaal gelicht, maar de meest aansprekende zaken komen aan bod. En als iemand niet wil dat bepaalde zaken vermeld worden, dan kan dat altijd worden aangegeven. En wat nog handiger is: gewoon de mond dicht houden als iets verzwegen moet blijven. 😉 Iedereen neemt geheimen mee tijdens zijn laatste reis. Maar voor kinderen, kleinkinderen of andere naaste familieleden kan het waardevol zijn om bepaalde dingen toch te weten, zodat ze niet met allemaal vragen blijven zitten. En ook bepaalde voorvallen, reacties, handelingen, beter kunnen begrijpen. Vertrouw er maar op dat een praat- en levensboek met de nodige precisie wordt samengesteld. En tijdens het maken kan alles nog worden bijgesteld. Geruststellende gedachte toch?
En dan nog even over die Jan met de pet? Wie is dat? Jan met de pet is de persoon met het levensmotto “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” of “wij zijn maar gewone mensen hoor”.
Waarom zou het verhaal van een vooraanstaand iemand belangrijker zijn dan dat van jou? Het hoeft niet altijd over spanning, sensatie en rijkdom te gaan. Het kan ook over rust, armoede of ingetogenheid gaan.
Vertel het verhaal van jouw leven en ervaar dat de mensen om je heen gaan vragen naar het hoe en waarom, je misschien wel beter gaan begrijpen en aandacht hebben voor dat wat jij hebt meegemaakt .
En nu denk jij na het lezen van het bovenstaande: “Dus een praatboek en een levensboek zijn wel hetzelfde? ”
Je zou het inderdaad bijna gaan denken. Maar een praatboek haalt in beelden en korte teksten of spreuken bepaalde elementen uit het leven naar voren. En dat zijn vaak de dingen die achter het levensverhaal nog verborgen zitten. En een praatboek nodigt uit tot? Inderdaad: praten!
En ik heb nu weer voor genoeg gepraat. Tot de volgende blog!