Ansichtkaart uit 1889

Ansichtkaart uit 1889

Het duurt nog een halfjaar en de zomer is nog maar nauwelijks begonnen, maar toch wil ik het hebben over een nieuwjaarskaart.  Omdat ik de kaart een paar dagen geleden in handen kreeg en het toch wel een bijzonderheid vind. Het is namelijk een nieuwjaarskaart die in 1889 werd verstuurd.  Het poststempel is op 1 december 1889 gezet. Dat is zo’n 128 jaar geleden! De afzender van de kaart is uiteraard al overleden en de ontvanger ervan ook. Maar deze kaart is de stille getuige van een nieuwjaarswens die Klaas zijn neef Hains voor het nieuwe jaar 1890 toewenste.


Tegenwoordig zijn de wensen op dit soort kaarten, voor zover die nog verstuurd worden nu de social media de overhand heeft gekregen, kort en bondig. Wat een contrast met 128 jaar geleden!
Op de kaart, die werd uitgegeven door uitgeverij Kousbroek uit Leiden, staat een litho van Faddegon en Co uit Amsterdam, waarop de kleur goud de boventoon voert. En de wens op de kaart, is ook zeker het vermelden waard.
“Ik wensch u heil
En zonder peil
Zij d’Oceaan van zegen,
Dien God u toezend”in dit jaar
Hij zij uw vaste steunpilaar,
Uw licht op al uw wegen”
En daaronder een tekst uit het bijbelboek Daniël.
Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.
Zo vind je ze tegenwoordig niet meer. Zelfs niet in de Evangelische boekhandels.
Uitgever Kousbroek maakt in de krant van die tijd reclame voor dit soort nieuwjaarskaarten, waarbij hij aangeeft dat de achterkant (!) van de kaarten een grote variëteit aan platen heeft en dat de uitvoering niet onverdienstelijk is.
Blijkbaar is het gedeelte van de kaart waar het adres wordt geschreven, de voorkant. En de afbeelding staat op de achterkant. Heb ik me daar altijd in vergist.


Zoals gezegd, is de kaart door Klaas aan zijn neef Hains gestuurd. Dat de ontvanger Hains Simkes Muizelaar uit Warns is, valt duidelijk uit de kaart te herleiden. Maar ook dat zijn neef Klaas de afzender is, kan met enige zekerheid worden aangenomen. De afzender heeft  alleen “K.G.M.” geschreven.  En dat moet vrijwel zeker Klaas Gerkes Muizelaar zijn. De exact één jaar en één dag oudere Gaasterlandse neef van Hains.

Deze kaart dateert uit de periode dat het sturen van ansichtkaarten nog een nieuw fenomeen was. Het is dan ook een zogenoemde voorloper. Ze worden zo genoemd, omdat tot begin 1900 de achterkant , of is het toch de voorkant, van een ansichtkaart alleen gebruikt mocht worden voor adresgegevens en de naam van de afzender.  Wilde je toch een bericht op een kaart schrijven, dan betaalde je ook meer porto. Later werden ansichtkaarten in tweeën gedeeld, waarbij op de linkerhelft een bericht kon worden geschreven.

Een hele oude ansichtkaart……… Maar er valt toch best wel wat over te vertellen. En het is nog leerzaam ook!

Ik ben benieuwd wie er een nog oudere nieuwjaarskaart bezit.  Laat het mij maar weten.

Het is leuk wanneer je dit deelt op social media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!