In functie zijn

Had ik de koster van de plaatselijke kerk aan de lijn. Omdat ik mij o.a. bezighoud met historie en ruime onderwijservaring heb, wilde ze mij eigenlijk wel een vraag stellen. Vragen staat vrij, antwoord geven is niet verplicht 😉
Ze zat een beetje in nood….. Zojuist had ze te horen gekregen dat er morgen een schoolklas de kerk wil komen bezichtigen. Oh, dat is leuk. Ja, zoiets is altijd leuk. Maar de koster zelf is morgen verhinderd. En of ik dan…. ja, je voelt het al, de schoolklas zou willen ontvangen en de schoolkinderen een rondleiding door kerk wil geven. En dan de volgende ochtend al, om 9.00 uur.
Daar hoefde ik niet lang over na te denken en zei in mijn enthousiasme meteen “ja”. Met mijn jarenlange onderwijservaring moet dit vast en zeker lukken.
Nadat ik deze middag eerst een bespreking had, heb ik mij verdiept  in de geschiedenis van de oude dorpskerk. Toch fijn dat er in het verleden amateur historici zijn geweest die interessante naslagwerkjes hebben nagelaten. En dan kom je leuke informatie tegen. Kijk, dat er op de torenspits een haan staat, dat is vrij algemeen. Maar dat er op het achtereind van het dak een kip staat, dat is dan weer wat minder bekend.
Wetenswaardige informatie. En overal is over nagedacht. Achter vrijwel alles in de kerk schuilt een diepere betekenis.


Vanochtend vroeg stond ik dan “in functie” bij de kerk. Een meervoudige functie. Ik besefte mij op het moment dat ik de kerkdeur opendeed, dat ik even de kostersfunctie had. En al oriënterend in de kerk kwamen daar nog meerdere functies bij. Namelijk die van gids, groepsleider, onderwijzer, ordebewaarder, maar ook die van toerist. Als rondleider in de kerk, ga je jezelf toch ook het één en ander afvragen over wat je ziet. Hm, nog een functie, die van student. Nooit te oud om ervaringsgericht te leren.

Terwijl ik nog even om mij heen sta te kijken, als eenling in die grote kerk, hoor ik het gejoel van kinderstemmen om de kerk heen komen. Heerlijke onbevangen geluiden. En ik voel weer even mijn onderwijzershart.
Ik denk dat vanochtend de functie van onderwijzer mij het meest beviel.

Het is leuk wanneer je dit deelt op social media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!