Praatboeken

Ervaringen uit de praktijk.

“Nu mijn vader afasie heeft en niet meer goed uit zijn woorden kan komen, hebben wij veel steun aan het praatboek”.

“Wat was het een goed idee om onze oma een praatboek t.g.v. haar 80ste verjaardag te geven. Zo waardevol om met haar in gesprek over haar leven te gaan”

“Onze moeder begint te dementeren. Wat is het praatboek een prachtig hulpmiddel om met haar in gesprek te blijven!”

“Ik ben zo blij met het praatboek over het leven van mijn vader nu hij er zelf niet meer is.”

 

Praatboek, een levensboek maar dan anders ……

Prachtig om cadeau te geven bij een verjaardag, jubileum, of gewoon als een leuke en waardevolle herinnering. Ook is het praatboek prima in te zetten bij mensen die lijden aan bijvoorbeeld afasie of geheugenverlies.

Nieuwsgierig naar het sociale leven van uw opa, oma, oudoom of uw lieve oude buurvrouw en de keuzes die zij in hun leven hebben gemaakt? Dan is het ontzettend leuk om daarover samen in gesprek te gaan. En hoe kan dat beter dan a.d.h.v. afbeeldingen, woorden en liedjes uit het persoonlijke leven?  

“It âlders erf” maakt de persoonsgebonden boeken a.d.h.v. een aantal gesprekken die met de oudere zijn gehouden.

Het herbeleven van het verleden van de ouderen tot aan het heden. Daarbij gaat het om gebeurtenissen uit het eigen leven, maar ook die van de wereld om hen heen (woonplaats, radio en televisie, reclame, eten, verenigingsleven, spelletjes, …..). Hierbij wordt in gesprek gegaan met de oudere en uiteindelijk wordt al het bij elkaar gevonden materiaal uitgewerkt tot een praatboek. Het zal dan ook voornamelijk uit afbeeldingen bestaan.

Daarnaast worden de gesprekken ook verwerkt tot een leesbaar document, dat eventueel ter ondersteuning bij het praatboek kan dienen. Waardevol voor nu en later.

Veel ouderen willen graag vertellen over hun leven en hoe het vroeger was. Vaak ook vaker dan één keer. Mensen die bij de oudere op bezoek komen, praten vaak over andere zaken (gezondheid, politiek, maatschappij, familie, de buurt, etc). Over vroeger vertellen gaat vaak in fragmenten of er wordt niet gericht naar geluisterd.
Ook zijn er telkens minder mensen die nog gezamenlijke herinneringen met de oudere hebben. De ouderen krijgen nu de gelegenheid om over hun leven te
vertellen en dat om te laten zetten in een praatboek. Dit kan voor anderen (familie, buren, kennissen, etc.) een aanleiding zijn om met de oudere in gesprek te gaan over gebeurtenissen uit zijn / haar leven. Daarbij zullen de reacties niet zijn: “dat wist ik al”, maar eerder: “dat is nieuw voor mij, daar wil ik meer over weten”. Vaak kunnen door dit soort gesprekken principes, visies en gedachtegangen in een ander licht worden gezien.

Het  praatboek, een mooi document over het leven van de oudere, waar regelmatig even in gebladerd kan worden.

Het wordt aangeboden als een totaalpakket.

Het totaalpakket bestaat uit:
1). Gesprekken met de oudere. Dit zal gemiddeld genomen in drie keer plaatsvinden.
2). Praatboek over het sociale leven van de oudere;
3). Uitwerking van het interview in een mooi en leesbaar verhaal in het Fries of Nederlands;
4). Het praatboek en het ondersteunend verhaal worden aangeboden in een luxe cadeauverpakking;

In overleg is er veel mogelijk. Het praatboek bestaat uit ca. 20 pagina’s en heeft een hardcover omslag. Het formaat van het praatboek is prettig hanteerbaar.

Tegen meerprijs kan er gebruikt worden gemaakt van één van de volgende mogelijkheden, of een combinatie daarvan:

– Ander formaat;
– Ander soort omslag;
– Meer pagina’s;
– Stamboomonderzoek;
– Onderzoek woonomgeving;
– Zoeken naar personen waarmee het contact is verloren;
– Interview met familie, vrienden, bekenden;
– Eventuele andere wensen.

Dit alles uiteraard op basis van wederzijds vertrouwen, waarbij het voor zich spreekt dat geleend materiaal weer netjes terugkomt bij de eigenaar.
Ook is het mogelijk om praatboeken voor meerdere bewoners van een instelling te maken. Het eindresultaat kan dan tijdens een presentatie worden aangeboden.

Het maken van praatboeken wordt ook als cursus voor opleidingen en instellingen aangeboden.

Voor vrijblijvende informatie of een offerte op maat, neemt u contact op met:
“It âlders erf”
email: info@italderserf.nl
Tel: 0623173237

 

error: Content is protected !!